İşitme cihazları kulak kalıpları ve önemi
İŞİTME CİHAZLARI KULAK KALIPLARI VE ÖNEMİ
Kulak kalıbı , bir işitme cihazı uygulamasında ve rehabilitasyonunda aynı zamanda işitme cihazı kullanıldığı süre boyunca işitme cihazının en önemli parçalarından birisidir .
İşitme cihazı için yapılan kulak kalıbı ister kulak arkası ister kulak içi işitme cihazı olsun kullanıcı için gerekli olan seslerin, gerekli olan işitme kazancına ulaşabilmesi için ; kulak izinin doğru bir şekilde alınması ve kulak kalıbının kullanıcının işitme kaybı özellikleri ,kulağın fiziksel ve fizyolojik durumuna göre yapılması , işitme cihazından sağlanabilecek memnuniyeti maksimum seviyede etkiler.
Kulak kalıbında karşımıza çıkabilecek sorunlar neler olabilir ?
Bunun değerlendirilmesi için kulak kalıbı yapım aşamalarını incelidersiemeliyiz. KBB hekimi işitme cihazı kullanmanız gerektiğini söylediğnde işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerine gidersiniz. Burada size yapılmış olan işitme testi souçlarına göre işitme cihazları denenir ve bu deneme genellikle prop (meme) tabir edilen standart malzemelerle yapılır.
Aslında daha doğru olanı eğer kullanıcıya silikon yada sert malzemeden yapılmış ister kulak arkası isterse kulak içi olsun özel kulak kalıbı ile kullanacağı bir işitme cihazı önerilecekse , önce kişinin kulak izi alınarak özel kulak kalıbı yapılmalı ve kendisine ait kulak kalıbı ile işitme cihazı denemesi ve seçimi yapılmalıdır (standart propla kullanılacak olan Receiver in the canal [RIC] ve Open fit [açık kanal] modeller hariç)
Bunun gerekliliğinin hem akustik hemde psikolojik sebeplerine değinmek gerekirse , kullanıcı için hesaplanan frekansa özgü ses düzeylerinin tam olarak hesaplandığı gibi uygulanabilmesi için kulak kalıbının çok iyi bir şekilde ölçü alınarak imal edilmiş olması gerekiyor ve işitme cihazı, bilgisayar ortamın da hastaya göre ayarlanmadan önce kullanılcak kalıp özelliklerinin sisteme girilmesi gerekiyor bu yapıladığı taktirde hesaplanan ses düzeyleri ile kulak kalıbından çıkan ses düzeyleri farklı olacağından kullanıcı memnuniyetini sağlamak oldukça güçleşiyor. Bunun kontrolü için ise Gerçek Kulak Ölçümü denilen bir yöntem kullanılıyor
Psikolojik olarak etkisi ise; kullanıcıya prop ile işitme cihazı denendiğinde elde edilen sonuç ile kullanıcıya özel kulak kalıbı yapılarak işitme cihazı teslim edildiğinde yukarıda anlatılan akustik sebeplerden dolayı kullanıcı farklı bir duyum hissedebilir bu da kullanıcının adaptasyon sürecini olumsuz etkileyebilir.
Bunun dışında uygun şekilde kulak izinin alnmaması yada kulak kalıbı imalatının düzgün bir şekilde yapılamaması durumunda hasta kulak kalıbını takamayabileceği gibi zorlayarak kulak kanalına oturtsa bile bir süre sonra kulak kanalındave kulak kepçesinde ağrı hatta tavmatik deformasyona ve bunun sonucunda da dış kulak yolu enfeksiyonuna sebep olabilir .Bu durumda yapılması gereken kulak izinin yeniden uygun şekilde alınarak kulak kalıbının tekrar yapılmasıdır kalıp üzerinde yapılacak düzeltmeler kulak kalıbının akustik özelliğini olumsuz etkileyebileceği gibi kalıbın antibakteryal özelliğini dolayısıyla kalıbın kullanım ömrünü kısaltacaktır.
Özetle işitme kaybınıza uygun bir işitme cihazını doğru ayarlamalarla almak çok önemli bir husustur. Ancak uygulanan kulak kalıbı uygun olmadığı taktirde kullanıcı satın almış olduğu işitme cihazından yeteri kadar fayda sağlayamayacaktır.