İŞİTMECİ
Adana işitme cihazları
Oticon işitme cihazları
ReSound İşitme Cihazları
Siemens İşitme Cihazları
İnterton İşitme Cihazları
(0322) 458 44 43
(0507) 623 73 00
İşitme cihazları genel olarak analog ve digital olmak üzere 2'ye ayrılırlar. Digital cihazlar teknolojik olarak daha avantajlıdırlar. İşitme cihazları takılan bölgeye göre de kulak arkası, kulak içi, kanal içi, gözlük tipi, cep tipi gibi kategorilere ayrılırlar. Kulak arkasındaki kemik içine bir ameliyatla yerleştirilerek (koklear implant) kullanılan cihazlar da vardır.
İşitme Cihazı Seçiminde Nelere Dikkat Edilir ? işitme cihazının tip ve modeline karar verirken belirli kriterler göz önünde tutulur. İşitme kaybının derecesi, işitme kaybının hangi frekanslarda olduğu, konuşmayı anlama derecesi, kulaktaki hastalığın ne olduğu ve hastanın tercihi önemlidir.
Hangi Kulağa Takmak Gerekir ? Sadece bir kulağın işitme kayıplı olduğu durumlarda o kulağa işitme cihazı takılması gerekir. Ancak iki kulakta da işitme kaybı varsa cihazın hangi kulağa takılacağına duyulan sesi anlama yüzdesine bakarak karar verilir. Ancak tek yönlü iştmenin arttırılması sesin yönünün ayırtedilmesi açısından yeterli olmayabilir. BUnedenle her iki kulağa da cihaz takılması daha uygun olabilir.
İşitme Cihazı Kulağı Tembelleştirir mi? Bu konudaki araştırmalar göstermiştir ki İşitme cihazlarının kulağı tembelleştirmesi ya da mevcut hastalığın ilerlemesine sebep olması gibi bir durum yoktur.
Ancak işitme cihazının doğru ve yetkili kişlerden alınmadığı durumlarda eğer hastaya uygun olmayan özellikle de gereğinden fazla güçlü bir cihaz uygulandığında cihaz işitmeye zarar vererek, işitme kaybının ilerlemesine sebep olbilir. Yada gereğinden düşük bir kazanca sahip cihaz uygulandığında hasta cihazdan fayda görmeyerek AYIRT etme dercesinin düşmesine neden olabilecektir.
Cihaza Alışmak İçin Ne yapmalıyım? İşitme cihazına alışma yaşa, işitme kaybının derecesine, süresine ve işitme cihazını kabullenme isteğine bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Cihaza alışma pratik, sabır ve zaman ister, fakat sonuç sevindiricidir. Bu alışma süresinde hasta rahatsız olursa cihazı çıkarıp 1-2 saat ara vermelidir. Her gün bir gün evvelden biraz daha fazla süreyle cihaz kullanılması önerilir. İşitme cihazına tam olarak alışmak için 2-3 ay yeterlidir. Unutulmaması gereken işitme cihazı sadece konuşmayı değil, çevredeki tüm sesleri hastaya duyuracaktır. Zaman içinde unutulmuş olan bu sesler ilk günlerde hastayı rahatsız edebilir. Alışma sürecinde genel olarak şunlara dikkat edilebilir:
İlk üç gün:
İlk hafta :
Bir haftadan sonra: